@iPoTu Internet Solutions
  • English

[tweakers.net] Nederland tekent verdrag met VS over uitwisselen dna-gegevens

Door Olaf van Miltenburg, vrijdag 19 november 2010 14:35

Nederland en de VS willen onderling dna-gegevens en vingerafdrukken uitwisselen. Dat hebben het Nederlandse Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Amerikaanse Department of Homeland Security in een verdrag bepaald.

Het verdrag bepaalt dat Nederland en de Verenigde Staten via een nationaal contactpunt toegang krijgen tot elkaars databases met linkgegevens over vingerafdrukken en dna-profielen. Het gaat om gegevens over dna-profielen en vingerafdrukken die van verdachten zijn afgenomen of die bij een misdrijf zijn aangetroffen. Volgens het ministerie worden de gegevens tijdens deze procedure ‘uitsluitend gekoppeld aan een registratienummer en zijn ze niet te herleiden tot de identiteit van de betrokken persoon’.

Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is het verdrag een belangrijke stap in de opsporing van misdadigers. In Nederland worden vingerafdrukken en dna-profielen van verdachten van feiten waarop vier jaar of meer staat in de database opgenomen. Het voldoen aan verzoeken van landen om dna en vingerafdrukken te matchen zou nu nog lang duren, claimt het ministerie, omdat dit handmatig gebeurt.

Het verdrag wordt nog ter goedkeuring aan het parlement voorgelegd, maar kan al op enige weerstand rekenen. Zo laat Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert via Twitter weten samen met VVD-collega Ard van der Steur kamervragen te stellen over het verdrag en de claims dat dit tot snellere opsporing zal leiden.